Stačí ísť o pár dní skôr či neskôr a rozdiel ceny letenky môže byť niekoľkonásobný

Zistite si ceny (napríklad taxíkov) vopred a nenaleťte prvým predraženým ponukám, ktoré vám v destinácii prídu do cesty

Odkiaľ máš toľko peňazí, že stále cestuješ?,“ dostal som túto otázku včera i stokrát predtým.

V prvom rade, spoznávať a užívať si svet naozaj nestojí toľko veľa peňazí, ako si mnohí myslia, najmä keď v tom viete chodiť a dnes to vedieť určite nie je tak náročné ako kedysi. Existuje množstvo podobných blogov ako tento, cestovateľských poradní či portálov s lacnými letenkami, taktiež stratiť sa či nenájsť v dobe technológií iba pár kliknutiami lacný hotel... to už je de facto nemožné. 🙂

Často vás niekoľkodňový výlet do zahraničia vyjde menej, ako keby ste tých pár dní mali stráviť niekde na Slovensku. Áno, je to neraz odskúšaná pravda! No aj tak naše Slovensko milujem a rád cestujem aj po ňom 😉 :

Bežne sa stretávam s tým, že známi, ktorí moc necestujú – bez cestoviek vôbec, zaplatia za jednu dovolenku v roku toľko, za koľko si ja viem predstaviť neraz tri či štyri cesty. Potom sa ich otázke, odkiaľ toľko beriem na cestovanie, keď som každú chvíľu niekde, vôbec nečudujem!

V tomto blogu vám prezradím, ako si pripravujem cestu ja, čo sa ma už nejeden z vás pýtal.

Vysvetlím, podľa čoho a kde vyhľadávam letenky (je rozdiel, keď presne viem, kam chcem ísť, taktiež ak hľadám let v rámci Európy či mimo nej), aké možnosti ešte existujú a k záveru spomeniem aj pár konkrétnych prípadov, kedy a ako som svoje peniaze pred turistickými pascami ochránil, respektíve sa nechal nachytať a o ne vtedy prišiel.

Pre niekoho, skúsených cestovateľov, tu asi nečaká žiadne veľké objavovanie Ameriky, ale niektorým sa tieto informácie možno zídu na vyšliapanie si vlastných cestovateľských cestičiek.

Maroko Sahara

Najdrahšie položky: letenka a ubytovanie

Určite sa zhodneme, že najdrahšími položkami cestovania sú letenky a ubytovanie.

Začnime teda u leteniek, ktoré sú tým prvým krokom, po ktorom už je jasné, že niekam ideme.

Tu by som to najskôr rozdelil na typy ľudí, ktorí pri hľadaní a výbere leteniek existujú:

Alpy z lietadla

Prvým sú tí, ktorým je celkom jedno kde i kedy presne pôjdu. Skrátka nevyberajú s tým, že chcem vidieť toto-tamto, nemajú na muške konkrétnu destináciu, ale pôjdem tam, kde to napríklad teraz či v lete poletí lacno.

Práve pre týchto sú stvorené portály ako Letenky za babku, Kiwi, ale aj rôzne facebookové skupiny, ako napríklad Tour de svet – lacné cestovanie, kde sa pravidelne objavujú aktuálne lacné letenky. Bežne sa tam dajú nájsť letenky za také ceny, za aké by ste si nekúpili ani lístok na vlak z Bratislavy do Košíc.

Občas aj keď nejdem na aktuálne vystavenú ponuku na daný dátum, vďaka týmto portálom si minimálne robím veľmi dobrý prehľad, kde ktorá spoločnosť odkiaľ lacno lieta.

Stačí ísť o pár dní skôr-neskôr a nájdete úplne iné ceny

Ďalším typom sú tí, ktorí vedia, kde chcú ísť a čo vidieť – napríklad Rím – ale je im viac-menej jedno kedy.

Ich potenciálny dátumový rozsah môže byť široký, „niekedy, keď už nie je zima“ a je im v podstate jedno, či na Koloseum budú pozerať v apríli alebo až v septembri, alebo môžu mať nejakú konkrétnejšiu predstavu, napríklad „niekedy cez leto.“

Keď teda viem destináciu, do ktorej chcem ísť a jedná sa o Európu či jej blízke okolie (severná Afrika a Blízky východ), väčšinou priamo navštívim stránky známych nízkonakladových spoločností – Ryanair a Wizzair – kde si pozriem, aké ceny ponúkajú do danej krajiny v jednotlivých mesiacoch.

Rozdiel medzi letenkou tej istej spoločnosti do tej istej destinácie, len napríklad o týždeň alebo doslova len pár dní skôr-neskôr, môže byť až niekoľkonásobný!

Stačí ísť o týždeň skôr a napríklad namiesto 120€ za jednosmerný let zaplatíte 30€ a za cestu naspäť namiesto 70€ len 25€. To už je slušne ušetrený peniaz, za ktorý máte napríklad aj ubytovanie.

Ďalšie zaujímavé portály a pár rád k letenkám

Osobne pozerám odlety z Bratislavy, no predovšetkým z Viedne – letisko Swechat, odkiaľ chodí oveľa viac letov a vďaka pravidelným autobusovým linkám z Bratislavy priamo na Swechat (napríklad cez Slovak Lines) sa tam vôbec nie je problém dostať.

Veľa Slovákov, a párkrát aj ja, využíva taktiež ako štartovacie letisko Budapešť či Slováci zo severu poľský Krakow.

Viaceré portály ponúkajú možnosť priamo zadať dátum, odkiaľ (napríklad viedenský Swechat) a kam (napríklad Rím) by ste chceli letieť, a systém vám túto letenku vyhľadá – toto je vynikajúca pomôcka hlavne pre tých, ktorí vedia presne kam chcú odletieť i zhruba kedy presne (plus-mínus niekoľko dní, max. týždne).

Medzi takéto portály s konkrétnym vyhľadávaním patrí napríklad Pelikan, Cestujlevne, už spomínané Kiwi, alebo keď cestujem do vzdialenejších kútov sveta, teda mimo Európy, zvyknem hľadať cez portál NaDosah. No azda najznámejším portálom pre konkrétne vyhľadávanie, odkiaľ - kam, ktorý taktiež veľmi rád využívam, je Skyscanner.net.

Prinajmenšom mi to opäť ukáže, ktoré letecké spoločnosti do danej destinácie chodia a ak si ešte nevyberiem, najbližšie môžem skúsiť hľadať priamo na stránke danej spoločnosti – niekedy je tam o trochu lepšia cena.

Existuje nepísané pravidlo – teda nemusí to byť vždy pravda, ale často je – že čím vo väčšom predstihu kupujem letenku, tým je cena nižšia. Obzvlášť to podľa mňa platí pre letné termíny a typické letoviská. Ak plánujete ísť napríklad v auguste na dovolenku k moru do nejakého známeho letoviska, s veľmi veľkou pravdepodobnosťou bude mať táto letenka podstatne nižšiu hodnotu koncom zimy než tesne pred letom či na začiatku leta!

Desiatky eur si ale ušetrím/neminiem aj tým, že sa viem pobaliť, s čím majú problém najmä ženy. 🙂 Ide sa niekam na pár dní, niekomu stačí ruksak, do ktorého dá spodnú bielizeň, ponožky, pár tričiek a základnú drogériu, no iní (áno, hlavne ženy 😀 ) si to nevedia predstaviť a na 5 dní potrebujú okrem ruksaku aj kufor či inú väčšiu tašku. Nízkonakladovky síce majú lacné lety, no celkom slušne sa tam platí za ďalšiu batožinu a môže sa stať, že tá vás vyjde toľko či dokonca viac než samotná letenka!

Niektoré krajiny viac prajú šetriacim

Ak si v situácii, že si potrebuješ niečo našetriť, no zároveň by si chcel aj niekam aspoň na týždeň vypadnúť, zresetovať – teda chceš cestovať naozaj lacno, zrejme by si mal vopred zvážiť aj krajinu, do ktorej poletíš a nenechať sa ulakomiť len na lacnú letenku. Napríklad, dostať sa do Nórska sa dá naozaj veľmi lacno, no byť týždeň v Nórsku je už zrejme trochu o inom. 🙂 Ale, samozrejme, aj niečo takéto sa dá spraviť za veľmi rozumnú sumu:

Podľa mňa sa dnes pomocou hostelov či dokonca couchsurfingu (povieme si nižšie), nakupovania jedla v obchode atď. dá za rozumnú až nízku cenu prežiť už takmer hocikde, ale aj tak stále ešte platí, že cestovanie napríklad po Severnom Macedónsku alebo Albánsku ťa vyjde lacnejšie ako po spomínanom Nórsku, Švajčiarsku alebo takom Islande. 🙂 No ako hovorím, aj to sa dá spraviť za rozumný peniaz, no o čosi ťažšie.

Možnosti, kde hľadať lacné ubytovanie

Jednou z vecí, ktorá masovo najviac uľahčila cestovanie je podľa mňa Booking.com, najznámejší portál pre rezervovanie ubytovania. Stačí len zadať miesto, kde hľadáte ubytovanie, dátum (odkedy dokedy) a bežne vám vyskočia desiatky ponúk, ktoré si môžete zoradiť podľa hodnotenie alebo ceny – od najnižšej.

Dá sa povedať, že v každom európskom väčšom meste sa dá takýmto jednoduchým a dnes bežným spôsobom zohnať lacné ubytovanie i so slušným hodnotením.

Obzvlášť pre mladých sólo cestovateľov by som odporúčal hostely, ktoré patria medzi tie najlacnejšie možnosti bývania. Viaceré vyzerajú naozaj cool a hlavne tam spoznáš množstvo ďalších mladých ľudí z celého sveta, takže aj keď cestuješ sám, sám byť nemusíš.

Slovak team in Afyonkarahisar, Turkey.

Okrem Bookingu je dnes veľmi rozšíreným spôsobom vyhľadávanie aj cez Airbnb, na ktorom vám môže niekto na pár dní prenajať trebárs svoj vlastný byt (to už sa dá nájsť aj na Bookingu). Vo všeobecnosti sa akoby Airbnb považuje za lacnejšiu možnosť než Booking, no z mojich skúsenosti môžem povedať, že to tak podľa mňa nie je, teda rozhodne nie vždy a bežne vidím ten istý apartmán na oboch portáloch napríklad za úplne rovnakú cestu. Pre najlepší výber je asi najvhodnejšie prezrieť oba portály.

No nenechávajte sa ulakomiť iba na cenu, dôležité je napríklad okrem kvality (hodnotenia, ako sa tam budete cítiť) aj to, kde sa ubytovanie nachádza. Možno nájdete o čosi lacnejšie ubytovanie, no ak bude na okraji mesta a nie v blízkosti centra, ktoré plánujete navštevovať, tých niekoľko eur, až desiatok eur, preveziete na doprave či taxíku, ak budete chcieť ísť v noci z discotéky. 🙂

Keď budete napríklad cez Booking objednávať viackrát ako ja, váš účet tam dosiahne vyššiu úroveň a tá vie so sebou prinášať slušné zľavy v desiatkach eur. Na týchto portáloch taktiež fungujú „pozvania priateľov“, zľavové kupóny a iné drobnosti, ktoré ak použijete, ušetríte/zarobíte ďalšie eurá.

No a v neposlednom rade – opäť skôr pre mladých – by som rád spomenul aj Couchsurfing, kde môžete u niekoho prespať aj úplne zadarmo. 🙂 Stačí len pozrieť ponuku v danom meste, napísať a počkať, či ju daná osoba príjme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zistite si ceny a neberte hneď prvú možnosť

Neber hneď prvú ponuku či možnosť“ je pre mňa jedným z najdôležitejších cestovateľských pravidiel, ktoré vám dokáže ušetriť nemálo peňazí! 🙂

Platí v podstate od začiatku, ako vystúpite z lietadla a vyjdete z letiska (alebo aj zo železničnej stanice, ak cestujete vlakom), kde vás hneď pred východom budú čakať a presviedčať tunajší taxikári. Tí vám často ponúknu odvoz za nemiestne, predražené ceny. Nie je to písané pravidlo, ale povedzme si úprimne, väčšinou to tak býva.

Dnes z takmer každého letiska chodí aj nejaká verejná doprava, či už autobus alebo vlak, alebo v dnešnej dobe Boltu, Uberu a podobných aplikácií nie je problém si privolať podstatne lacnejší taxík.

Routes in Madagascar.

Ďalšou užitočnou radou je mať vopred zistené miestne ceny. To môžem vysvetliť aj na mojom nedávnom príklade, keď som priletel do egyptského Sharm El Sheikh. Dnes stačí jednoducho zadať do Google otázku: „Koľko stojí taxík z letiska Sharm El Sheikh?“ (odporúčam sa pýtať v angličtine) a vyskočia vám ich ceny. Alebo sa môžete na to opýtať niekoho, kto tam nedávno bol a dobre to tam pozná, alebo napríklad na Facebooku dnes existujú viaceré skupiny, ktoré fungujú ako cestovateľské poradne, prípadne sa opýtať ubytovania, ktoré ste si už booknuli.

Vďaka tomu som vedel, že za taxík z letiska určite nedám viac ako 15€ a neskočil som hneď na ponuky za 30€, o ktorých sa ma snažili presvedčiť, že sú „normálne, tunajšie.“

Často dobrým nápadom, obzvlášť, ak nemáte ťažkú batožinu a máte len ruksak na chrbte, je aj opustiť areál letiska a zohnať si taxík mimo neho.

V niektorých krajinách, ako napríklad v arabských – teda aj Egypt, Maroko, Jordánsko... jednoducho musíte stále zjednávať a dohadovať sa, či už sa to týka taxikárov, suvenírov, v podstate skoro všetkého. Ak tak nebudete robiť, verte mi, takmer všetko preplatíte niekoľkonásobne!

Ďalší dobrý príklad, ktorý ukáže, prečo sa oplatí vopred zistiť ceny, môžem spomenúť z mojej poslednej návštevy Ríma. Cestou do Vatikánu sa snažili indicky vyzerajúci chlapíci presviedčať ľudí, že ak chcú ísť do Vatikánskych múzeí, majú ísť za nimi, oni im ukážu, kde kúpiť lístky. Musím povedať, že vyzerali naozaj presvedčivo a mali aj akési turistické preukazy s fotkami na krku. Ceny v ich „kanceláriách“ však boli vyššie, než keby ste si ten lístok kúpili priamo pri vstupe do Vatikánskych múzeí. Kto nevie, koľko stojí lístok, kúpil ho drahší priamo u týchto Indov. V dnešnej online dobe inak nie je problém si tento lístok kúpiť za pravú cenu aj cez mobil.

Takže aj tu opäť platilo, neberte hneď prvú ponuku, ktorá sa vám postaví do cesty a zistite si ďalšie. Platí to aj pri nákupe suvenírov alebo keď sa chcete ísť najesť.

Nedávno sme sa vrátili z Talinnu, kde sa priznám, urobili sme školácku chybu a sadli si hneď do prvej reštaurácie na námestí, ktorej obsluha nás jednoducho presvedčila. Ten pekný výhľad na centrum a starú radnicu bol zrejem príliš lákavý a povedali sme si, že Estónsko hádam nebude až také drahé, aby nás jedna reštaurácie v centre vyžmýkala + boli sme už naozaj hladní.

Keď som ale potom videl ceny reštaurácie asi o 200m ďalej, tak som mal úprimne výčitky a nadával si, lebo v nej by som sa za tú cenu, ktorú sme platili v tej predtým, najedol snáď 5-krát! 😀 Áno, aj master tesár sa utne. Náš hlad a hlúposť nás vyšli draho.

Talinn, Estónsko.
Rozprávkové hradby Talinnu

Keď už som spomenul aj suveníry, poznám ľudí, ktorí pri nákupe suvenírov nechajú viac peňazí než za samotný pobyt. Naozaj potrebujete toľko tých vecí? Naozaj musíte niečo priniesť všetkým v rodine, kolegom, priateľom, susedom... ?

A na záver chcem povedať ešte o jednej možnosti pre mladých ľudí, ako úplne lacno cestovať. Ide o rôzne projekty a programy, akým je napríklad Erasmus+, kde spolu s ďalšími mladými ľuďmi z iných krajín budete napríklad týždeň alebo dva v nejakej krajine. Tak som kedysi, ešte ako študent, cestoval aj ja – Rumunsko, Poľsko, Turecko, Litva...

Navyše, spoznáte množstvo mladých ľudí z iných štátov a tieto kontakty sa vám môžu zísť pri ich návštevách. Niekedy tam mám napríklad ubytovanie zadarmo, alebo už aj u mňa na Kysuciach spali dve Lotyšky, Maďar a Filipínec, s ktorými som behal po slovenských horách. Tieto projekty nájdete napríklad aj na tejto stránke.

Text & fotografie:

František Fefe Kekely